Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 13:46 - Статия за сп. Мениджър, август 2007: Тормоз на работното място : табу или възможност да направим нашата компанията по-добро място за живот
Автор: magdalenanikolova Категория: Бизнес   
Прочетен: 1493 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.11.2011 18:50


Нека да поговорим за МОБИНГ 

от Магдалена Николова, организационен психолог, бизнес коуч и НЛП треньор за лидери  MLC International 

списание Мениджър, Август 2007

Европейският конгрес по трудова и органзационна психология в Стокхолм, месец май, 2007.... над 30 сесии за тормоз на работното място, над 50 специалисти в областа, специални гост-лектори от Канада....размерите, които този феномен е придобил в Западна Европа са колкото изненадващи, толкова и шокиращи.  Днес Mениджър казва за 1 път в България: Край на табуто на професионалния тормоз, край на недомлъвките и внезапните напускания във фирмата, край на подмолните интриги, целящи да уронят имиджа ви. Моля нека да влезе консултантът по мобинг. Тя е организационен психолог. Тя е корпоративен и персонален коуч по лидерство, единственият български представител на конгреса. Нека да поговорим за мобинг с Магдалена Николова.

 

Конфликтите винаги са били неизменна част от процесите в организацията. Спомнете си последният на вашето работно място? Миналата седмица, вчера, или може би дори днес...те са част от организационната култура и от живота на служителите в компанияta. Те са щипката червен пипер в ежедневието, но могат да бъдат и последната капка преди чашата на търпението ви да прелее.  Конфликтните ситуации могат да варират от най-обикновено разминаване в гледните точки до разриви във взимането на важни решения, определянето на фирмената стратегия или дълбоки промени в организационната култура като сливания, франчайзинги и други.

Съществува, обаче, един специфичен тип конфликт, който в 90% от случаите води до драстично намаляване на производителността на един или повече служители в
организацията, до загуба на човешки капитал и до намаляване на ефективността на цялата организационна система. Последствията от този тип конфликт вляят не само на професионалното развитие на служителя, но и на емоционалното и физическото  му здраве, социално общуване и личен живот. В крайни случаи той  може да доведе и до съзнателно отнемане на собствения си живот.
Да, организациите в Европа говорят вече открито за него. Щатите и Канада крещят. Сега е наш ред, каня ви да поговорим за мобинг. 

Какво представлява процесът мобинг?

Мобингът е психологически тормоз на работното място. В буквалния си превод думата означава "обграждам някого, омърсявам някого, правя клопка". Мобингът е всяка форма на повтарящ се /репретитивен/ тормоз на работното място - психологически, емоционален и сексуален. Мобингът включва психологическо малтретиране, емоционална злоупотреба, но също така и разпръскване на слухове с цел унижение, клюкарставане и злословене, контрол и манипулация на информацията, с която служителят работи, заплахи относно сигурността на работното място и поста, коментари със сексуален подтекст. Реакциите, които можете да наблюдавате в процеса на мобинг са  например поведения, които пречат на жертвата на мобинг да се изразява в организацията, отнемане на правото й на комуникация, изолирането й и ясното демонстриране на пренебрежение и дискредитация. С две думи мобингът е “мръсното оръжие” в организацията. Лингвистичният произход на термина "мобинг" идва от англосаксонските езици.  Думата моб се употребява в оригиналния си вид както във френскоговорящите, така и в немско говорящите страни. Все пак не трябва да забравяме, че българският термин – тормоз на работното място достатъчно добре описва явлението. Другите термините, които описват този феномен в професионалната среда са малтртиране /bulling/ и тормоз /haressment/. Но “Както и да го наричете – боли”

Как да разпознаем мобинга?

Мобингът често атакува най-добрите и блестящи служители, уронвайки самочусвтието, достойнството и репутацията им. Поставят се под съмнение способността им да се справят с делегираните им отговорности. Ако станете свидетел на често повтаряща се неетична комуникация между служителите си, на агресивни нападки, както и на прехвърляне на отговорността върху жертвата, може би сте станали свидетел на мобинг.  Едно от най-новите изследвания върху мобинга, проведено в Испания представя странна картина. От всички запитани мениджъри и директори на предприятия 20 % се смятат за жертви на мобинг, около 40 % не са изпитвали психически тормоз на работното си място и...0% , тоест нито един не се разпознава като мобиращ агресор. Престъпление, без виновни. На практика лесно ще разпознаете жертвата, но не и упражняващия мобинг, особено ако става дума за група от хора...или пък за самият вас като лидер.  Мобингът е акт, които засяга икономическото здраве на индивида (може да повлияе на икономическата стабилност на служителя и на цялото му семейство), на честта и имиджа му, на социалното му здраве (проблеми в социалите отношения) и т.н. Сексуалниат тормоз, които е далеч по-познат, разпознаваем и обсъждан в трудовата среда на практика е част от големия процес мобинг. Факторът, който е най-характерен за мобинга е промяната в емоционалното поведение на служителите ви. 

Кои са рисковите фактори, които пораждат мобинга?

Размерът на организацията е един от факторите. Колкото по-голяма е дадена компания, толкова повече са шансовете между служителите ви да има неизказани проблеми, които намаляват ефективността им. Но не забравяйте, че става дума за универсален феномен... Според Jana Raver от Queen’s University, Canada[2] няма открити разлики в просеца на мобинг между двата пола. За разлика от сексуалният тормоз, който засяга в повечето случай предствителките на женския пол в компанията, при психологическия тормоз разпределението мъже-жени е еквивалентно. От друга страна,обаче, разликите в пола между шеф и служител като например шеф мъж и служител жена или обратното са фактор, предразполагащ към мобинг. Системата за поощряване и възнаграждаване също има своята роля. Колкото по-компетитивно насочена е тя, толкова повече съревнованието между вашите служители рискува да се превърне в надбягване, чиито препятствия са укриване и манипулиране на нужна информация, злоупотреба със заеманата йерархична позиция, устни и писмени заплахи.  Разлики в религията, културата и разбиранията между членовете на компанията са също често срещана причина за психично малтретитане в професионалната среда. 

Как да се справим?

Нека посочим с пръст проблема, нека му дадем име, нека да го направим разпознаваем. Спомняте ли си кога видяхте за първи път плакатите срещу домашно насилие на “Анимус” разлепени в автобусите на градски транспорт? Да, аз също като вас вярвам в ефекта на тази кампания. И това ме кара да мечтая ощя по-надалеч:  към борбата с тормоза на работното място във всичките му форми.  Добрата новина е, че веднъж детектиран проблемът мобинг може да бъде решен с помощта на специалисти по мобинг и медиация. Още по-добрата новина е, че превенцията на този феномен се практикува с голям успех.

Специалистите
 

Специалистите и консултантите по мобинг са главно организационни психолози, които имат задължително допълнителна специализация в областта на техниките за справяне с мобинг като медиация, нервно-лингвистичния подход и когнитивно-поведенческите техники. В една от големите агенции по мобинг в Швейцария, Викарио Консултинг, работят например главно психолози, специалисти в организационно консултиране и кариерно развитие, адвокати и бизнес медиатори.

Мениджърът

Вашата роля като мениджър: реагирайте, бъдете проактивният шеф, насочете системата за възнаграждения и наказания към екипа, поощрявайте кооперирането и сътрудничеството между служителите си. Груповите норми и контролът на работните условия са негативно свързани с мобинга. В процеса на формулиране на визията за развитие на компанията, на мисията и стратегическото планиране, представете и виждането си относно етичните отношения между служителите както на хоризонтално, така и на вертикално ниво в органзацията. Идеята е ръководството на компанията да управлява балансирано човешките си ресурси, а не да пренебрегва един или друг служител ; да създаде благоприятен организационен климат за морални и професионални отношения между хората. Да, вие, точно вие, мениджърът на фирмата, имате властта да вдъхнете респект и уважение между хората, да разпознаете потенциала на членовете на организацията, да покажете, че няма да толерирате под никаваква форма психическо насилие в компанията, на която сте лидер.  

 


[1] Постер от кампанията срещу мобинг в Канада.

[2] Европейският конгрес по трудова и органзационна психология, Стокхолм, Швеция, май 2007

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magdalenanikolova
Категория: Бизнес
Прочетен: 196347
Постинги: 70
Коментари: 45
Гласове: 277
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930